×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

Segítség, nem vettek fel! Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Milyen lehetőségeink vannak, ha nem lesz elég a pontszámunk?

Szerdán, július 24-én este nyilvánosságra hozzák az egyes, szeptemberben induló felsőoktatási képzések ponthatárait, így a jelentkezők megtudhatják végre, hogy bekerültek-e valamilyen főiskolára, vagy egyetemre. A ponthatárokat itt is megtekinthetik majd az érdeklődők. Addig azonban, míg ez kiderül, még van min aggódni, így íme néhány tanács, hogy akkor se keseredjünk el, ha nem lett elég pontszámunk.

Plusz 1 év tapasztalat! A legtöbb fiatal 18 évesen nem áll még készen a pályaválasztásra. Ha netalán nem vesznek fel sehova, töltsük hasznosan az időt. Szerezzünk munkatapasztalatot, tegyünk szert pluszpontokra, például nyelvvizsgával, vagy javítsunk az érettségi pontjainkon egy új vizsgával. Összpontosítsunk arra, hogy próbáljunk minél többet kihozni magunkból. 

Pótfelvételi, vagy keresztfélév.  Augusztusban néhány szakon meghirdetnek még pótjelentkezést. Ha addig át tudjuk gondolni, hogy milyen képzések érdekelnének még, és anyagi korlátok sincsenek, akkor ez is egy lehetőség. Sajnos nem túl sok szakon, és többnyire fizetős képzéseket hirdetnek meg. De még mindig ott a lehetőség a keresztféléves képzés elkezdésére februártól. Így mindössze egy félévet veszítünk. Jut idő a pihenésre, és a korábbi iskolatársak is meg tudják osztani velünk a tapasztalataikat.

Tanulj szakmát! Egészen szeptember elejéig gondolkodhatunk azon, hogy szeretnénk-e esetleg ezt az időt egy szakma elsajátítására használni. 22 éves kor alatt az első OKJ-s szakma megszerzése ingyenes, persze fizetős szakok is léteznek. Fontos, hogy akkreditált képzésen vegyünk részt, mert ez garancia a minőségre, valamint érdemes felmérni a szakma piacképességét. Célszerű alapból olyan szakmát választani, amire majd egyetemi tanulmányaink épülhetnek.

Önkéntesség, nyelvtanulás, vagy munka. Ezek is lehetőségek a felszabadult időszakra. Nyelvet tanulni mindenképp érdemes, mert a nyelvvizsgáért pluszpont jár a felvételinél, ráadásul, a későbbiek során a munkaerőpiacon is sokat érhet. Önkéntesség és gyakornokság általában nem jár anyagi vonzattal, de sok tapasztalatot szerezhetünk a munka világába, ami megkönnyíti a beilleszkedést tanulmányaink befejeztével.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés