Sztárszerepben a villamos energia Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Energetikai sorozat - 2. rész

Miközben szeretnénk megvédeni tevékenységünk káros hatásaitól a Földet, elvárjuk, hogy számítógépeink, okos telefonjaink, vagy éppen, elektromos autóink mindig rendelkezésünkre álljanak, sőt, még azt is, hogy a konstruktőrök és gyártók újabb és újabb digitális csodákkal lepjenek meg bennünket. 

 

A két elvárás ellentmondása szembetűnő, hiszen miközben a klímavédelmi szempont az energiafelhasználás csökkentését követelné, az életünk meghatározó részévé vált digitális eszközök terjedése éppen ellenkezőleg hatva, növeli az energiaszükségletet. Vagyis, miközben a klímavédelemhez csökkenteni kellene az energiatermelést, az nemhogy csökkenne, de a digitalizáció hatására még nő is.

 

A helyzet tehát, nem könnyű - egyéni szinten nyilvánvalóan minimálisan befolyásolható a fenntarthatóság szempontjait jobban figyelembe vevő irányba - de nem is reménytelen. A maga szintjén ugyanis, mindenki tehet – és nem is keveset – azért, hogy saját villamos energia fogyasztásból a pazarlást kiiktatva némiképp csökkentse az energiaszükségletet.

 

Az okos eszközök már a spájzban vannak....

Az okos eszközök terjedésével értelemszerűen a háztartások villamos energia szükséglete is növekszik, hiszen, a hagyományosan jelen lévő fogyasztók – lámpák, fűtés-hűtés, háztartási gépek – a TV-k, rádiók mellett a szórakozásunkat, munkánkat, kommunikációnkat szolgáló digitális eszközök is jelen vannak lakásainkban. A villamos energia fogyasztás különösen akkor emelkedik szembetűnően, amikor hazamegy a család. Töltőre tesszük okos eszközeinket, bekapcsoljuk a televíziót, asztali számítógépet, felcsavarjuk a hűtést-fűtést a család iskolás korú tagjai laptopjukon hozzáfognak a napi leckéhez, és közben anya esetleg, a mosást is beindítja, miközben megsüti a húst az elektromos ütőben, vagy megmelegíti az útközben vásárolt pizzát, apa pedig töltőre teszi az elektromos autót. Ha a példa kissé eltúlzott is, jól mutatja, hogy mekkora energiákat emészt fel a modern élet.

 

Nem elég, ha az eszköz okos

Persze, ezen lehet változtatni, ha nem csak az eszközeink okosak, de mi magunk is igyekszünk azok lenni, és egyszerre igyekszünk vigyázni a bolygónkra és a pénztárcánkra. Az energiatermelés, tárolás, elosztás szállítás ugyanis, nem kevés tudást, pénzt és primer energiahordozót igényel, ennek az árát pénzben, környezetterhelésben nekünk kell megfizetni. Van alapja tehát annak az energetikai szakemberek között közszájon forgó megállapításnak, miszerint az a legolcsóbb és legkörnyezetbarátabb energia, amit nem kell megtermelni.

 

Mivel megalapozott becslések szerint a kényelmünket szolgáló eszközök ésszerű használatával, mintegy négymillió háztartást számláló, 200 megawattos ipari erőmű blokk teljesítményét tudjuk megspórolni, a dolog egészen biztosan megér egy kis odafigyelést.

 

Mivel egy Celsius fokos hőmérsékletváltozáshoz hat százaléknyi többlet energia kell, a legnagyobb takarékossági lehetőség a fűtés-hűtés területén mutatkozik. Ezen az területen óriási megtakarítást tudunk elérni, ha szemben a mostanság nagyon jellemző télre beállított 25-26, és nyáron jellemzően 18 fokra „leklímázott” hőmérsékletekkel szemben, a télen-nyáron minden szempontból ideálisnak mondható 20-22 fokos hőmérsékleten tartjuk a lakást. A hűtés-fűtés az autó esetében is nagy energiafaló rendszer, így ott sem mindegy, hogy az előbbi negatív példához hasonlóan túl fűtjük-hűtjük, vagy pedig, egyenletesen egy-két fokkal húsz fok fölött tartjuk járművünk belső hőmérsékletét.

 

 

 

 

Az energiatakarékos izzók elterjedése ellenére a világítás még mindig nagyon jelentős része a fogyasztásunknak, így tehát, nagyon sokat tehetünk bolygó-, és pénztárca kímélő céljaink eléréséért azzal, ha ott, ahol nem szükséges, nem hagyjuk bekapcsolva a lámpákat. Íróasztalunknál, ahol tanulunk, dolgozunk, játszunk, célszerű helyi világítást alkalmazni, 40 vagy 60 wattos izzókat használni, nem szükséges egész szobát bevilágító 300 wattos csillárokat égetni mindezekhez.

 

Az okos eszközökkel sem lehetetlen spórolni. Ennek a legegyszerűbb módja az, ha a standby üzemmódú eszközöket – asztali számítógépet, számítógépes alapú játékot, okos telefont, laptopot, notebookot nem felejtjük töltőn. Használat közben, természetesen indokolt a hálózati kapcsolat fenntartása, mert ezzel növeljük a készülékünk élettartalmát, ami klímavédelmi szempontból megint csak jó, mert nem kell számunkra időnap előtt újat gyártani, s így nem merülnek fel ennek környezetkárosító hatásai sem.

 

Okos megoldás lehet a TV csatlakoztatásának szüneteltetése is, hiszen az is rendelkezik standby állapottal. Mindezekhez nem kell más, csak olyan elosztót vásárolni, amit egyetlen gombnyomással ki lehet kapcsolni.  Ez egyáltalán nem lebecsülendő megtakarítást eredményezhet, hiszen a standby állapotú eszközök kiiktatásával, egyenként átlagosan egy watt megtakarítást, háztartásonként pedig, mintegy ötven watt megtakarítást tudunk elérni.

 

A sorozat korábbi részei:

1. Spórolj az energiával!

 

©2022 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés