Képzési programmal erősítenék a pályakezdő tanárok magyarságtudatát

Értékelés:
(0 szavazat)
Egy új képzési programot fejlesztett pályakezdő pedagógusok számára az Oktatási Hivatal (OH) és a Nemzeti Közszolgálati Egyetem (NKE), ami a „Nemzeti közszolgálat a pedagógushivatásban” címet viseli – derült ki egy, a Népszava birtokába került tájékoztató levélből, amit az intézményvezetőkhöz juttatott el az OH a napokban. Ebben arra kérik az iskolaigazgatókat, bátorítsák az intézményükben foglalkoztatott, gyakornok fokozatba sorolt kollégáikat a programban való részvételre.
 
A tájékoztató szerint a program célja, hogy megalapozó ismereteket nyújtson a pályakezdők számára „az állami feladatellátás rendszerébe illeszkedő köznevelésről, mint nemzeti közszolgálatról, a pedagógushivatás szakmaetikai alapjairól”, valamint a „nemzeti azonosságtudat oktatási és nevelési kihívásaira” is felkészítse a fiatal tanárokat. A képzés két részből áll, egy jelenlétet igénylő tréningből és egy e-learning modulból.
 
A lap szerintaz  e-learning képzés fejlesztői többek között azt szeretnék elérni, hogy a fiatal pedagógus „felismerje, hivatástudatának fontos része a közösségi összetartozás (nemzeti összetartozás) felismertetése és erősítése”, valamint hogy megértse, miért fontos része a hivatástudatnak „a nemzeti hagyományok ápolása, a nemzeti összetartozás és egység erősítése”.
 
Totyik Tamás, a Pedagógusok Szakszervezetének alelnöke a lapnak azt mondta, a kezdő tanárokat sokkal komolyabb problémákra kellene felkészíteni, mert nem attól lesz valaki jó pedagógus, hogy jó hazafit próbálnak belőle nevelni.
 
El kéne érni, hogy a pályakezdők ne hagyják el a pályát egy-két éven belül azért, mert nettó 150 ezer forintból nem tudnak megélni. Vagyis komoly bérrendezésre lenne szükség. Aztán például arra kellene felkészíteni őket, hogyan kezeljék a hátrányos helyzetű vagy a sajátos nevelési igényű gyerekeket, az integrált oktatást
– fogalmazott Totyik Tamás.
 
 
 
 
Forrás és fotó: 24.hu
 
©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés