Nyomtatás

„Ki kell játszani a játékokat” – Lóci Kiemelt

Értékelés:
(1 szavazat)

Zenei körép karantén idején 3. 

Zenei körképünk következő alanya Csorba Lóci, a Lóci játszik jó kedélyű frontembere-énekese, aki többek között olyan zenei projektek közreműködője, mint a tavaly mozikba került Seveled című film főcím dala, mellyel a Magyar Filmdíjon a legjobb zeneszerző kategóriába jelölték. A zenekar elmúlt évei - főleg a Nagyszínpad óta - a pörgésről a soha meg nem állásról, zeneszerzésről, koncertezésről, alkotásról szóltak, most azonban ők is „kényszerpihenőt” kaptak az élettől. Erről beszélgettünk Lócival az alábbi interjúban.

 

Hogy érint téged ez a helyzet és miben változtatta meg a napjaidat?

Nagyon sok ágazatnak nehézséget okoz a karantén, így a zenészeknek is. Nekem nagyon hiányzik a közös zenélés. Rossz, hogy nem láthatom a srácokat, akikkel ilyenkor évi több száz napot összezárva töltünk egy 9 fős kisbuszban, most pedig több 10, 20, de akár 100 km-re vagyunk egymástól.

 

Tartotok meetingeket, videokonferenciákat?

Igen, heti 1 x igyekszünk legalább videózni, kitalálunk magunknak olyan feladatokat, amikkel addig is tudunk haladni. Legutóbb például a zongoristánknak próbáltam átküldeni egy zeneszerkesztő programot, de mire sikerült Ő pont elutazott vidékre – nevet. Próbáljuk természetesen csiszolgatni a számokat, eszembe jutott az is, hogy jó lenne valami online vetélkedő félét tartani, de annyira gyerekcipőben jár még a projekt, hogy erről inkább nem árulok el többet.

 

És a zenélésen kívül mivel ütöd el a rád szakadó rengeteg szabadidődet?

Az a helyzet, hogy ha az ember „kultúra gyártó”, akkor nemigen van idő azokra a kulturális termékekre, amelyeknek feltételei: egy szoba, egy képernyő és rengeteg szabadidő. Mostanában két ilyen örökzölddel: a videojátékokkal és az elmúlt 10 évben kimaradt sorozatokkal töltöm az időm nagy részét. Például szombaton leültem, bekapcsoltam a Csernobil című sorozatot, majd 6 óra múlva felkeltem

 

Volt egy podcast műsorod nemrégiben a youtuben, ahol a zenész szakma háttérdolgozóival beszélgettél a kialakult helyzetről. Mi a helyzet a ti stábotokkal?

Igen, arról beszélgettünk a fiúkkal, hogy ez nem csak nekünk, zenészeknek, hanem a velünk és körülöttünk dolgozóknak is egy nagyon nehéz szituáció. A mi csapattagjaink nagyon jófejek, mostanában videóban szoktunk sörözni. Mindegyikük csinál valamit, a hangmérnökünk villanyt szerel, a sofőrünk pedig most nekem fog segíteni a költözködésben, így neki is lesz legalább egy fuvarja.

Zárásul egy már hagyománnyá vált kérdést tennék fel Neked is. Mit üzensz, vagy tanácsolsz azoknak az olvasóknak, akik nehezen viselik ezt a helyzetet?

Mindig panaszkodunk, hogy nincs időnk semmire. Hát most lett egy csomó, már csak meg kell találni, hogy mire fordítsuk. Én lehet, hogy nem a legjobb utat választottam, de most szinte csak olyan dolgokat csinálok, amiket eddig nem vagy nagyon régen tettem. Ki kell játszani a játékokat, meg kell nézni a sorozatokat, de nyilván közben zenélni is kell.