5 dolog, amire figyelned kell, ha diákmunkát vállalsz Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Praktikus ötletek

 

Sokat keresni, rugalmas időbeosztással, miközben suliba jársz: mindenkinek ez az álma, nem? Az Atlasz Iskolaszövetkezet segítségével összegyűjtöttük azt az 5 fontos dolgot, amit mindig le kell ellenőrizned, ha diákmunkát vállalsz.

 

1. A pontos fizetés és a nettó-bruttó

A szerződésednek, amit a konkrét munkára kötsz, mindig tartalmaznia kell a pontos fizetésedet. Fontos tudnod, hogy a diákfizetés is tartalmaz 15% személyi jövedelemadót, amit az iskolaszövetkezet utal el az adóhatóságnak a munkád után. Így a bruttó fizetésedből lejön 15% adó, a 85% lesz a tiéd, ez érkezik meg a bankszámládra. 2020-ban a nettó 1000 forintos órabérek az átlagosak, ebből érdemes kiindulnod, mikor tervezgetsz.

2. A munka körülményei

Amikor az első állásodra jelentkezel, valószínűleg ezer és egy dolog fog a fejedben járni: főként az, hogy téged válasszanak ki! De minden munkánál meg kell vizsgálni azt is, hogy te mit fogsz kapni érte és milyen körülmények között kell dolgoznod. Hol van a munkahely? Hogyan jutsz el oda? Milyen szüneteid lesznek? Beleszámolják a munkaidőbe? Ha terepen, szabadtéren dolgozol, akkor téged is megillet a védőital, hűsítő víz, meleg tea: biztosít ilyet a munkahely?

Hiába hangzik jól egy állás, ha a nap közepén van 2-3 óra fizetetlen szüneted és reggel-este másfél órát kell utaznod, mert nehezen megközelíthető helyen van a munka.

A diákszövetkezetnél is érdemes felmérni, hogy mennyire bonyolult az adminisztráció, mennyi idődbe fog kerülni. Lehet online munkára jelentkezni? Elektronikus szerződéssel, otthonról ügyintézni? Figyelj a részletekre, kérdezz meg mindent, hogy igazán jó állást találj.

 

 

3. Juttatások - a fizetésen felül

Manapság már nem csak a főállású dolgozók kapnak extrákat a fizetés mellé, hanem a diákok is. Nézd meg, hogy a konkrét fizetésen felül még mi minden jár: meleg étel, kávé, útiköltség-térítés, havi bónusz és így tovább. Lehet, hogy a juttatásokkal együttvéve egy alacsonyabb fizetéssel jársz jobban. Legalább ennyi haszna legyen a végigküzdött matekóráknak: számold ki, hogy mennyit keresel majd a végén!

4. Az utalás dátuma

Erre fontos rákérdezni, amikor egy iskolaszövetkezethez regisztrálsz: általában van egy fix nap minden hónapban, amikor az előző havi béreket utalják.

Tehát ha januárban dolgozol, akkor február elején fog megérkezni a számládra adiákmunkávalmegkeresett összeg. De ez iskolaszövetkezetenként eltérő: van ahol, már 10-én utalnak, van, ahol csak 20-a körül. Járj utána!

5. Két legyet egy csapásra: szakmai gyakorlat  

Az egyetemen van előírt, kötelező gyakorlatod? Keress diákmunkát a saját szakmádon belül, így két legyet üthetsz egy csapásra. Érdemes előre megkérdezni, de nagy valószínűséggel a gyakorlati idődet is leigazolja a munkahely, miközben jó kis órabért is keresel. Ráadásul az önéletrajzodba is beleírhatod a szakmai tapasztalatot, mikor majd főállásra jelentkezel, a jövőbeli karrieredet is építheted. Ez már egy harmadik légy, ugye? :)

 

Ezekre érdemes figyelni, amikor belecsapsz a diákmunka-vállalásba. Van olyan, amit kihagytunk és téged érdekelne? Írd meg Facebookon ennél a cikknél kommentben és megválaszoljuk!

©2020 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés