Kiválasztotta a zsűri az idei legtehetségesebb fiatalokat

Értékelés:
(0 szavazat)

28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny győztesei

Közel száz fiatal versenyző mutatta be kiemelkedő természet-tudományos, illetve műszaki projektjét az Ifjúsági Tudományos és Innovációs Tehetségkutató Verseny bírálóbizottsága előtt. A zsűri pedig kiválasztotta a legjobbakat, amelyek május 29-én és 30-án megtekinthetőek lesznek az Ericsson Magyarország székházában, ahol egyúttal az odaítélt díjak átadására is sor kerül. 

A 111 pályázat közül az első fordulóból 74 jutott tovább, a pályázók az év első felében feszített tempóban dolgoztak az ötletek, javaslatok kidolgozásán. A második fordulóba végül 63 került be. A szervezőbizottság a versenyanyagokat öt szekcióba osztotta be: orvostudomány-biológia, fizika-kémia, mechanika-elektronika, informatika, környezetvédelem-egyéb. Április második felében a szekciózsűri előtt 5 perces prezentációt kellett tartaniuk a versenyzőknek, majd öt percben kérdésekre kellett válaszolniuk a választott témájukkal kapcsolatban. Az akadémikusokból, gazdasági szakemberekből álló bírálóbizottság végül május 2-án összesen három első, három második, négy harmadik díjat osztott ki, 10 projektet pedig kiemelt dicséretben is részesített.

A leglátványosabb pályamunkákat az Ericsson Székházban rendezett kiállításon kívül szeptemberben, a Kutatók Éjszakáján is meg tudják majd tekinteni az érdeklődők. A fiatalok munkájuk során többek közt olyan izgalmas kérdésekre kerestek választ, mint

  • lehet-e az almamolyok rajzását hatékonyan követni, térben és időben?
  • a szervezetbe jutó karotin mennyiségét hogyan lehet növelni?
  • hogyan lehet automatizálni a csillagászati adatgyűjtést?
  • hogyan lehet a matematikai szimulációkat gyorsítani?

A látogatók programokkal és módszerekkel is megismerkedhetnek majd a kiállításon. Többek között megtekinthető lesz

  • beltéri navigációs rendszer vakok számára
  • egy stratégiai játék
  • színes vonalkódok
  • a joghurt és a méz vizsgálatának módszere

A tizenéves tehetségek, 20 saját standdal, demonstrációs eszközökkel várják a látogatókat és a startup befektetőket. A 28. Ifjúsági Tudományos és Innovációs Verseny, az innovációs és technológiai miniszter és az oktatási államtitkár fővédnöksége mellett, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal támogatásával, az NKFI Alap finanszírozásával valósul meg.

forrás: Magyar Innovációs Szövetség

©2019 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés