Történelmi siker Hágában

Értékelés:
(0 szavazat)

Nemzetközi perbeszédversenyt nyert az ELTE ÁJK csapata

Az Eötvös Loránd Tudományegyetem jogi karának Telders csapata nyerte szomaton a döntőt a legnagyobb hagyományokkal bíró nemzetközi perbeszédversenyen, a Law Moot Court Competition-ön, Hágában. Korábban is indult már magyar delegáció a rangos megmérettetésen, illetve különdíjat is sikerült egyúttal bezsebelni, azonban most először nyerte magyar egyetemi csapat a 40 éves múltra visszatekintő verseny döntőjét.

Az ellenfélek a korábbi években többször is bajnoki címet szerző Leiden-i Egyetem versenyzői voltak. A Telders Nemzetközi Perbeszédversenyt idén 42. alkalommal rendezték meg Hágában, a Nemzeti Bíróság épületének nagytermében. A verseny Professor B. M. Teldersről kapta a nevét, aki a 20. század legnagyobb tekintélyű holland jogásza volt, deportálása előtt a legsötétebb időkben is kiállt a saját személyes értékei és jogága mellett.

Tenovia vs. Brolin: a nagy futballmeccs

Az idei jogvita két fiktív állam között zajlott a hágai Nemzetközi Bíróság előtt. Az alperes Brolin, egy nagyobb népességű, nagyobb területű állam, míg a felperes Tenovia, egy kisebb népességű és területű, erős vallási hagyományokkal rendelkező állam. A felperes, Tenovia, a következőket kérte a Nemzetközi Bíróságtól. Elsősorban, hogy állapítsa meg, Brolin, megsértette a nemzetközi jogot azzal, hogy az általa felbérelt biztonsági cég tettei betudhatók neki, illetve, hogy Brolin nem tett eleget saját egyoldalú jognyilatkozatának és ezzel szintén nemzetközi jogot sértett. Másrészt, azt kérte a Bíróságtól, hogy az állapítsa meg, azáltal, hogy a Brolinban megrendezett futballmeccsre nem engedték be a tenoviai állampolgárságú szurkolókat, megvalósult a faji alapú diszkrimináció tilalmának sérelme. Továbbá, állapítsa meg az Nemzetközi Bíróság, hogy Brolin megsértette a két ország által kötött szerződést azzal, hogy figyelmen kívül hagyta egy ott tartózkodó sportdiplomata immunitását és a helyi bíróságok joghatósága alá vonta - írja az arsboni.hu

Magyarország az elődöntők során Hollandia, Bulgária, Franciország és Törökország csapatai ellen mérkőzött meg. Alperesi oldalon versenyzett a szombati döntőn, a Békepalotában a magyar Telders csapat Giorgio Gaja, a Nemzetközi Bíróság bírája, David Re, a Libanoni Különleges Törvényszék bírája és Maria Teresa Infante Caffi, Chile holland nagykövete előtt. Emellett alperesi oldalon megnyerték a legjobb szóbeli szereplésért járó első díjt, Tóth Franciska elnyerte a legjobb szónok díját és a csapat felperesi része pedig 7. helyen végzett.

A képen a csapat tagjai: Balogh Dóra, Máté Dávid, Schultz Balázs és Tóth Franciska

forrás: arsboni.hu

 

©2019 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés