×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 114

Hova tűnnek a diákok? Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Senki sem tudja pontosan, mit is csinálnak a „passzívosok”.

Százból 10 nappali tagozatos diák tűnik el az iskola padjai közül, de ennek pontos okát egyik hivatal sem tudja pontosan megállapítani. Számos oka lehet annak, hogy valaki passzív félévét éli, ilyen ok például egy rosszul sikerült vizsga, egy nem megfelelően kiválasztott intézmény, vagy szakirány, de akár egészségügyi problémák is akadhatnak az indítékok sorai között.

Nincs pontos információja arról az Oktatási Hivatalnak, vagy bármilyen oktatási intézménynek, hogy pontosan mi is a kiváltó oka annak, hogy miért lett olyan gyakori a hallgatók körébe a passzív félévvel való élés. Hogy pontosan mivel is töltik az idejüket ez idő alatt a diákok? Erre is csak „talán” válaszok vannak, hiszen erre sincs pontos adata vagy információja egyik hivatalnak sem. Csak találgatások vannak, mint például, munkát vállalnak a hallgatók, nyelveket sajátítanak el, vagy épp lábadoznak, de az sem kizárt, hogy külföldön töltik szabad idejüket.

Felmerül a kérdés, hogy ezek a diákok, akik nem tanulnak ez idő alatt, miből élnek? Erre pont annyira nincs információja egyik intézménynek sem, mint arra, hogy mivel töltik pontosan az idejüket a hallgatók. Pedig ezen adatok tudatában meg lehetne azt is állapítani, hogy a két passzív félévével már élt diák visszaül-e az iskolapadba, vagy nem él tovább a Felsőoktatási Törvényben biztosított jogaival.

Azzal a ténnyel, hogy nem egyszerű elhelyezkedni az iskola befejezte után a nagyvilágba, mindenki tisztába van. De vajon azok is, akik passzív félévüket nem azzal töltik, hogy önmagukat képezzék? A két „szabad” félév azt a célt szolgálná, hogy a hallgatók kipróbálják önmagukat, szélesítsék látókörüket valamint, hogy ismereteiket bővítsék.  A hallgatók jogviszonyuk segítségével szinte bárhol kipróbálhatják magukat, tapasztalatot gyűjthetnek a munkavilágában, és belekóstolhatnak az önálló életbe. Ezzel szemben a passzív féléves hallgatók csak főállásban vállalhatnak munkát. De vajon mennyire egyszerű, vagy nehéz munkát találni egy diáknak főállásban? Azt gondolná az ember, hogy mivel másra nincs gondja egy egész fél évig, akkor nem olyan nehéz munkát szereznie a hallgatónak.

Erre nincs reális, valós válasz. Az ISZOSZ és a DiákÉSZ független piackutató céget kért meg arra, hogy válaszokat találjanak azon kérdésre, hogy vajon hátrány jelent a hallgatókra a passzív félévvel való élés, vagy sem.

©2020 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés