×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6043

Felvételi eredmények: a kevesebb mégis több! Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Kevesebb hallgató jelentkezett, de többen jutottak be a felsőoktatásba a tavalyi évhez viszonyítva

Az idén kevesebben, mintegy 105 ezren jelentkeztek, de több új hallgatót vettek fel az intézmények, a pontos szám azonban még nem ismert - mondta a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciájának (HÖOK) elnöke tegnap este.


Gulyás Tibor hozzátette: az elmúlt években 105 és 111 ezer között mozgott a jelentkező fiatalok száma. A legnépszerűbb szakok a gazdálkodás menedzsment, az óvodapedagógus, a mérnök-informatikus és a programozó-informatikus voltak.


A ponthatárokat egyes esetekben az állam határozza meg. Ilyen a jogászképzés, aminél 460 pont volt a ponthatár, ettől néhány ponttal eltérhettek az intézmények. Más esetekben az befolyásolta a ponthatárokat, hogy mely intézménybe hányan jelentkeztek egy adott szakra és mennyi volt a rendelkezésre álló hely.

 

A felvételről, vagy annak elutasításáról szóló SMS-eket szerda este már a legtöbb jelentkező megkapta, még a mai nap folyamán mindenkihez megérkezik az értesítés.


A hivatalos határozatokat pedig augusztus 5-ig küldik ki. Ezt követően mindenkinek, akit nem vettek fel, lehetősége lesz fellebbeznie a döntés ellen, illetve pótfelvételi eljárásban is jelentkezhet valamelyik egyetemre, vagy főiskolára.


Jelenleg 280 ezer hallgató tanul a magyar felsőoktatásban – nyilatkozta a Gulyás Tibor.


Ha kíváncsiak vagytok a ponthatárokra az intézmények teljes listájátt a ponthatárokkal a IDE KATTINTVA megtalálhatjátok.

 

(Forrás:MTI, borítókép: MTI/Mohai Balázs)

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés