×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 6016

Túlélni a gólyatábort Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Már nincs gólyatábor megaláztatás nélkül?

A tavalyi évben tele volt a média azzal, hogy a gólyatáborokban a nemi erőszaktól kezdve a megalázó játékokon át a kötelező alkoholfogyasztásig milyen borzalmak történnek az elsőéves egyetemistákkal. Már azt hittük, fellélegezhetünk, de most egy újabb szégyenletes hír látott napvilágot. Ezúttal a Corvinus egyetem hírnevén esett csorba, bár az eset még 2014-ben történt. A gólyatáborban többek között orális szexet imitáló játékot és más, minden határon túlmenő feladatokat végeztettek a frissen felvételt nyert fiatalokkal.

 

Bár a szervezők azt vallották, hogy senkit sem kényszerítettek, a közösség és a felsőbb évesek parancsai nagy nyomást helyezhetnek az idegen környezetbe kerülő tizenévesekre. Sokszor az alkohol, vagy egyéb tudatmódosító szerek is befolyásolják a józan ítélőképességet. Ez a stresszhelyzet sokakat arra késztet, hogy megtegyenek olyasmit, amit normális körülmények között nem tennének. Ez azonban nem a határaink feszegetéséről és a felszabadulttá válásról szól. Az ilyen kényelmetlen feladatok kellemetlen érzéseket hagynak a fiatalokban, amelyek a durvaságtól és a lelki alkattól függően akár az egész életüket végigkísérheti - de az egyetemi éveiket biztosan.

 

Bármennyire is be akarunk illeszkedni, jó ha tisztában vagyunk a saját határainkkal. Vannak olyan gólyatáborok, ahol a lányoknak bikiniben kell táncolniuk a színpadon. Ez egyeseknek teljesen szokványosnak tűnhet, hiszen a fesztiválokon és strandokon százak csinálják ezt mindenféle kényszer nélkül. A szégyenlősebbek számára viszont ez egy kifejezetten megalázó helyzet.

 

Az eldurvult gólyatábori játékok olyanok, mint egy szekta beavató rituáléja. Azok, akik tudnak róla, ki, milyen szégyenteljes feladatban vett részt, egyfajta titkos társaságot képeznek, ami akár az összetartást is erősítheti. Azonban hiba azt hinni, hogy ez megfelelő módja a közösségkovácsolásnak. A félelem és a megalázottság érzése helyett újonnan köttetett ismeretségekkel és hétköznapi feladatokban való barátságos versengéssel kellene erősíteni a diákok közti kapcsolatot.

 

Ha éppen gólyatáborba készülődtök, üljetek le egy kicsit és gondolkozzatok el. A gólyatábor jó alkalom arra, hogy előhozzon belőletek valami újat, és arra is, hogy tiszta lappal indítsatok a leendő évfolyamtársaitok előtt. Azzal azonban nem árt tisztában lennetek, hogy kik vagytok és, hol húzzátok meg saját határaitokat. Így egyszerűbb lesz nemet mondani az olyan feladatokra, amelyek számotokra kellemetlenek.

 

Amennyiben valamilyen durvaságot, hatalommal való visszaélést vagy kényszert tapasztaltok, jelezzétek a szervezők, az egyetem, vagy a hatóságok felé!

 

(kép: cyberspaceandtime.com - a borítóképnek semmi köze az említett, Corvinushoz kapcsolódó botrányhoz)

©2020 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés