×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 109

Nem járnak jól az iskolakerülők

Értékelés:
(0 szavazat)

Szigorúbb szabályok hiányzások esetén

Nincs olyan kamasz, aki ne gondolt volna már arra, hogy önkényes „szabadnapot” vegyen ki, mondjuk egy kemény dolgozat napján vagy csupán szórakozásból de mostantól nekik nehezebb dolguk lesz mint eddig.

A legújabb rendeletek alapján a szülői igazolást az iskola házirendje szabályozza. Általában 3 napot engednek, előre be is kell jelenteni. Ha a szülő már kihasználta mind a 3 napot, és közbejön valami, az iskola igazgatójának kérvényt kell írni, és ő adhat rá engedélyt. E napok számát vagy szabályozza a házirend, vagy az iskolaigazgató dönt. Ha több napot hiányzik a gyerek betegség miatt, orvosi igazolást kell vinni.

Ha a tanköteles tanuló igazolt és igazolatlan mulasztásainak száma meghaladja a 250 tanítási órát és/vagy a szakmacsoportos elméleti és gyakorlati oktatás tanítási óráinak 20-20%-át és/vagy egy adott tantárgyból a tanítási órák 30%-át, és emiatt a tanulót nem tudták érdemjeggyel értékelni, osztályozó vizsgát tehet.

Az osztályozó vizsgát akkor tagadhatja meg a tantestület, ha igazolatlan mulasztásainak száma meghaladja a 20 tanórát, és az iskola eleget tett az értesítési kötelezettségének.

Nézzük, hogyan fest ez a számok nyelvén:

Tanköteles diák esetén az iskola kötelessége, hogy értesítse az illetékeseket

• 1. igazolatlan óra: a szülő értesítése.

• 2. igazolatlan óra: a gyermekjóléti szolgálat értesítése, kollégistánál a kollégium értesítése.

• 10. igazolatlan óra: a kormányhivatal és a gyermekjóléti szolgálat (ismételt) értesítése.

• 30. igazolatlan óra: az általános szabálysértési hatóság és a gyermekjóléti szolgálat harmadszori értesítése, ez már szabálysértésnek minősül, ezért a hatóság pénzbírságot ró ki a szülőre.

• 50. igazolatlan óra: a jegyző és a kormányhivatal ismételt értesítése. A jegyző elrendeli a gyermekvédelembe vételét, és fél évre véglegesen megvonja az iskoláztatási támogatást (családi pótlékot), amit akkor kapnak vissza a szülők, ha a felülvizsgálati időszak fél évében nem mulaszt órát a diák igazolatlanul.

A lógósoknak minden esetre azt tanácsoljuk, alaposan vegyék fontolóra tettük következményeit, és inkább járjanak be az iskolába! Sok kellemetlenségtől megkímélhetik magukat.  

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés