×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 109

Nyomtatás

Tehetséggondozó Tábor

Értékelés:
(0 szavazat)

200 diák kapcsolódott be ebben a tanévben

Az országos hatókörű Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskola kiváló középiskolás diákjai és a kar szakjaira magas pontszámmal felvett elsőévesek számára szervezett nyári szakmai tábort a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara Veszprémben augusztus 11. és 18. között.

- A Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara a minőségi oktatás jegyében egyedülálló, többszintű tehetséggondozó rendszert működtet - húzta alá Piglerné dr. Lakner Rozália, a kar dékánja. Tájékoztatása szerint tehetséggondozó programot kínálnak középiskolásoknak a 2001-ben alapított Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Iskolában, amelyet azzal a céllal hoztak létre, hogy elősegítsék a matematikai és a műszaki pályára készülő diákok tehetségének kibontakoztatását.

A veszprémi és szolnoki központtal rendelkező képzés az ország minden tájáról vonzza a matematika iránt érdeklődőket: mintegy 200 diák kapcsolódott be a foglalkozásokba ebben a tanévben is, köztük az ország legjobbjai. A diákok egy tanévben öt hétvégén vehetnek részt az a kar által nyújtott tehetséggondozásban.

- Azok a középiskolások, akik az Erdős-iskolából jelentkeznek az egyetemre, automatikusan felvételt nyernek a tehetséggondozó programba is - közölte a dékán. - A középiskolásokon kívül természetesen a kiemelkedő eredményt elérő egyetemisták is jelentkezhetnek. A műszaki informatikai karra magas pontszámmal felvételt nyert hallgatók, valamint az első évben kiváló eredményt elérő diákok lehetnek a program részesei.

A kezdeményezés lényege, hogy a legtehetségesebbek tanulmányaik mellett fiatal kutatók vagy fejlesztők lehetnek a karon. Magas felvételi pontszám

A tehetséggondozó program része a nyári tábor, ahol idén több mint húsz diák ismerkedett meg beiratkozás előtt a karral és vett részt érdekes feladatok megoldásában. Közülük kilencen kezdik meg most egyetemi tanulmányaikat, tizenhárman a középiskolás tehetséggondozásban vesznek részt: ők az Erdős Iskola természettudományok és informatika iránt érdeklődő diákjai.

- Magas felvételi pontszámuk garantálta az elsőéveseknek az intézménybe való bejutást, amúgy a kar a felvételi eredmények alapján az országos rangsorok élén foglal helyet - hangsúlyozta Piglerné dr. Lakner Rozália.

A mérnök informatikus alapszakra évek óta a legmagasabb pontszámmal lehet bekerülni, így volt ez idén is, így a tehetséggondozó programba a szokásosnál is több jelentkező közül válogathatta.

- Azok lettek a szerencsés kiválasztottak, akik felvételi pontszáma meghaladta a 420 pontot - mondta jogos büszkeséggel a dékán, aki szerint a nyári tábor azért hasznos, mert a középiskolások betekintést nyernek az egyetemi életbe, az első évesek pedig belekóstolhatnak a kar működésébe, még mielőtt tanulmányaikat megkezdenék.

Az egyhetes program alatt a táborozók megismerhették a kar által kínált kutatási-fejlesztési lehetőségeket, valamint az egyetemi életet és annak színtereit. A szakmai előadások és gyakorlatok között közösségépítő programokon vehettek részt, a város és a környék nevezetességeihez, a Balatonhoz is ellátogattak.

Forrás: MTI