×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 109

Holnapig kell befizetni a tankönyvek árát

Értékelés:
(0 szavazat)

A határidő csütörtök éjfélkor jár le

A korábbi évek gyakorlatától eltérően, idén nyáron kell be fizetniük a szülőknek a következő tanévhez szükséges tankönyvek árát. Eredetileg július 31-én járt volna le a határidő, melyet aztán a Könyvtárellátó Nonprofit Kft. (Kello) meghosszabbított augusztus 15-ig.

Vannak ugyanakkor olyan családok is, akik nem sokkal a határidő lejárta előtt még meg sem kapták a csekket.

- Ez körülbelül a diákok 1-2 százalékát érinti csak. Főként abból fakad, hogy költözés vagy egyebek miatt nem a diák aktuális címe szerepel azokban az iskolai adatbázisokban, amelyek alapján dolgozunk – tudta meg a Metropol Arany László Tamástól, a Kello ügyvezető igazgatójától.

Azokat a szülőket, akik díjbekérőt nem kaptak, és az ingyenes tankönyvekre sem jogosultak arra kérik, hogy a Kelló weboldalán közzétett elérhetőségeken keressék meg a szolgáltatót, hogy minél gyorsabban megoldható legyen a probléma. Az iskolai tankönyvcsomagok kiszállítása már megkezdődött. Összesen mintegy 1,2 millió csomagot fognak eljuttatni az iskolákba, ígéretük szerint minden tanintézménybe időben.

Ingyenes tankönyvet az iskolások több mint fele fog kapni. Az iskolai tankönyvellátás rendszere egyébként az idei évben változott: elsőtől nyolcadik évfolyamig, valamint a nemzetiségi vagy a gyógypedagógiai nevelés-oktatásban tanulók kapnak térítésmentesen ingyen könyvet a jövőben. A további általános iskolai évfolyamokon, valamint a középiskolákban szociális alapon kérhető az ingyenes tankönyv. Az ingyenes csomagokhoz 12 ezer forint hozzájárulást biztosít az állam a fenntartóknak.

Az NTK az elsősöknek 220 ezer tartós tankönyvet készít kemény táblás kivitelben. A tartós könyveknek keménytáblás vagy könnyített táblakötéses, cérnafűzéssel vagy szálfelsütéssel kötött, B5 vagy A4 méretű kiadványoknak kell lenniük. Ez azért fontos mert jelentősen csökkentheti a kiadványok súlyát.

 

Így működik a rendszer

•    Csekket postáztak a családoknak a diákok tankönyvcsomagjainak ellenértékéről.

•    Ezt postán vagy Kello-ponton lehet befizetni. Egyes postákon, valamint a Kello-pontokon különböző utalványokat, SZÉP-kártyát is elfogadnak.

•    Ha a befizetés határidőre megtörtént, a Kello igazolja ezt az iskola felé, a diáknak nem kell bizonyítania, egyszerűen átveszi a könyveket az első osztályfőnöki órán.

•    Aki késve fizet, annak teljesítéséről nem kap igazolást az iskola, neki be kell mutatnia a könyvek átvételekor a befizetett csekket – de ugyanúgy időben jut tankönyvhöz, mint társai.

 

Forrás: Metropol

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés