×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

Erkölcsteszt, vagy jogsértés? Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Egész alakos fotót és Facebook-profilt is kérnek a BME-s gólyáktól.

Alig két hét múlva kezdődik a Budapesti Műszaki Egyetem Gazdaság- és Társadalomtudományi Karán a gólyatábor, Siófokon. A jelentkezőket alaposan átvizsgálják, a szervezők egész alakos fotót, Facebook-profilt kérnek kötelezően minden jelentkezőtől, valamint egy „erkölcstesztnek” nevezett kérdőív kitöltését. Az egész alakos fotóra a Hallgatói Önkormányzat szerint azért van szükség, hogy könnyebb legyen a csapatvezető instruktorok dolga a táborban, hogy megismerjék a csapattagokat. Bár ehhez talán egy normális, igazolványkép is megfelelne.

Az „erkölcsteszt” kitöltésével kapcsolatban, azonban sok kérdés merült fel. A gyakorlati haszna is kérdéses a tesztnek, amely leginkább egy Griffor-tesztre hajaz, amelynek tudományos alapja nincs, ám annál több benne a perverziók iránti érdeklődés. A kérdések több mint provokatívak, ráadásul nehéz objektív következtetést levonni a kapott adatok alapján. Kötelezik a jelentkezőket a Facebookra való regisztrálásra is, pedig sokan nem szeretnének az közösségi oldal tagjai lenni, ahonnan meglehetősen nehéz letörölni magukat.

Az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény alapján személyes adatokat kezelni csak az adatközlő hozzájárulásával lehet, úgy, hogy az adatokat begyűjtő fél tisztázza az adatgyűjtés célját, időtartamát és azon személyek körét, akik hozzájuthatnak az információkhoz. Épp ezért ez komoly kérdéseket is felvet a szervezéssel kapcsolatban, az egyetem ugyanis nem adott megfelelő tájékoztatást a jelentkező gólyáknak.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés