×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

Csillagászati sikerek Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Magyar ezüstérem az idei csillagászati és asztrofizikai diákolimpián!

A 2013. július 27. és augusztus 5. között Volosban (Görögország) megrendezett 7. Nemzetközi Csillagászati és Asztrofizikai Diákolimpián (IOAA) résztvevő 5 fős magyar csapat 1 ezüstöt, 2 bronzérmet, és egy negyedik helyezést szerzett. A magyar csapat ezzel eddigi legjobbját nyújtotta, és a résztvevő országok közt Magyarország előkelő helyen, az éremtáblázat felső felében végzett.

Bécsy Bence, aki ezévben érettségizett Érden, idén bőven meghaladta az ezüstérmes nívót. Granát Roland, aki szintén idén érettségizett, szépen túlteljesítette a bronz fokozat határát. Kopári Ádám, 11. osztályos pécsi diák, a tavalyi még csak tartalék volt, most bronzérmet nyert, jövőre komolyabb éremre is esélyes lehet. Negyedik helyezettünk az egyik új tag lett, Kunsági-Máté Sándor. A csapat ötödik tagja Ványi András, 11. osztályos budapesti diák szintén új a keretben, és az egyik elméleti fordulóban nyújtott közel 80%-os teljesítménye alapján, jövőre komoly eséllyel indulhat egy dobogós helyezésért.

A csapat két vezetője idén is Hegedüs Tibor, csillagász és Udvardi Imre, fizikatanár volt. Az ő dolguk volt a feladatsorok előminősítése-korrigálása, magyarra fordítása, majd a saját diákjaik munkájának a nemzetközi zsűrivel parallel pontozása is, azaz a zsűri munkájának kontrollja. A diákok felkészítésén idén a Bajai Obszervatórium Alapítvány és a Bács-Kiskun Megyei Csillagvizsgáló Intézet, a TIT Planetárium, az ELTE Gothard Asztrofizikai Obszervatórium, a Könyves Kálmán Gimnázium, a Magyar Csillagászati Egyesület, a pécsi Zsolnay Kulturális Negyed Planetáriuma kollektívája munkálkodott.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés