×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 109

Nincs nyelvvizsga, nincs diploma Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Sokan küzdenek diplomájukért az idegen nyelvekkel.

Sok felsőoktatási intézményben 30% felett van azok száma, akik nyelvvizsga hiányában nem kapták meg diplomájukat. De akad olyan intézmény, ahol ez az arány közel 50%-os –írja cikkében a Magyar Nemzet.

Alig-alig csökken azok sokezres tábora, akik még a tanulmányaik végére sem tudják megszerezni a szükséges nyelvvizsgát, pedig az elmúlt években többször is felvetődött az ötlet, hogy felvételi követelménnyé váljon a nyelvvizsga - írta a Magyar Nemzet. A lap megkeresésére több egyetem vagy főiskola elárulta, hogy a sikeres államvizsgázók közül milyen arányban nem jutnak végül diplomájukhoz a végzős fiatalok. Szent István Egyetemen például a záróvizsgázók 25-29 százaléka nem kaphatta meg emiatt a diplomát, míg a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen 35,5, az Óbudai Egyetemen 35, a Nyugat-magyarországi Egyetemen 32, a Színház- és Filmművészeti Egyetemen 25 százalék ez az arány. Ennél sokkal magasabb, 45 százalék a Nyíregyházi Főiskolán, és még ezt is felülmúlja a Kaposvári Egyetem 50 százalékos mutatója. Vagyis a diplomák felét nem tudják kiadni a hiányzó papír miatt.

Ugyan akkor a vezető egyetemeken ez az arány elenyésző, a Budapesti Corvinus Egyetemen 11% a Műegyetemen mindössze 3,4 %. Igaza ezekre a helyekre már a bejutás is szinte lehetetlen, úgy ha nincs nyelvvizsga papírja valakinek.

A jelenlegi végzős évfolyam az utolsó, amely élhet a felsőoktatási törvényben szereplő nyelvvizsga-amnesztiával. Ami azt jelenti, hogy az állami nyelvvizsga helyett az is elég lehet a diplomához, ha leteszik az egyetem vagy főiskola saját, belső szervezésű nyelvvizsgáját. Amire a felsőoktatási intézmények nagy részében nincs lehetőségük az ott hallgatóknak. 

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés