×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 121

Iskolagyümölcs-program Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Több mint félmillió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program keretében a Kormány 2010 óta 500 millió forintról 1200 millió forintra emelte a költségvetés hozzájárulását, amely lehetővé tette, hogy a tanév során a kezdeti 277.000 gyermek helyett mára már 538.000 gyermek kapjon heti legalább két alkalommal, legalább kétféle gyümölcsöt. Így ma már a program keretében több mint 45 millió adag gyümölcs és gyümölcslé kerül kiosztásra az iskolákban.

A Nemzeti Iskolagyümölcs-program része az Európai Iskolagyümölcs-programnak, melynek célja, hogy hosszú távon szerepet vállaljon a gyerekek helyes táplálkozási szokásainak kialakításában. A programhoz összesen 25 EU-tagállam csatlakozott, köztük hazánk is öt éve, így Magyarországon ma már több mint fél millió kisdiák jut rendszeresen gyümölcshöz az iskolában.

 

2009-ben az Európai Közösség a gyermekéhezés illetve az egészségtelen táplálkozás okozta elhízás felszámolására indította útjára az iskolagyümölcs-programot, mely kettős célt szolgál: megismertetni és megszerettetni a gyerekekkel a zöldségeket és gyümölcsöket, illetve megakadályozni az elhízást azáltal, hogy az egészségtelen élelmiszerek helyett az egészséges tápanyagok fogyasztására ösztönözi őket.

 

 

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felmérései szerint egy egészséges ember számára napi 400 gramm zöldség és/vagy gyümölcs fogyasztása szükséges. Ehhez képest a napi gyümölcs- és zöldségbevitel világszinten átlagosan [1]300 gramm, EU szinten átlagosan 136 gramm, míg Magyarországon átlagosan 100 gramm.

 

A felmérések szerint a 2010/2011-es tanévben a program összesen 54.000 iskolát és 8,1 millió gyereket érintett, népszerűsége azóta folyamatosan nő. A programnak köszönhetően Magyarországon ma már több mint félmillió kisdiák jut átlagosan hetente legalább két alkalommal, legalább kétféle gyümölcshöz és zöldséghez az iskolában. A hatékonyságot továbbá az is növeli, hogy 2013/2014-es tanév óta nemcsak az alsó tagozatosok, hanem az 5-6. osztályos tanulók is bekapcsolódhattak a programba.

 

Az EU legalább 50%-ban finanszírozza a programot az egyes országokban, de a támogatás összege az adott országban résztvevő gyerekek számától, illetve a gazdasági fejlettségtől függ. A 2013/2014-es tanévben 25 ország között mintegy 90 millió euró került szétosztásra.

 

„A magyar mezőgazdaság világszínvonalú termékeivel a Nemzeti Iskolagyümölcs-program esélyt ad arra, hogy gyermekeink egészségesebb, teljesebb életet élhessenek” – mondta dr. Feldman Zsolt, agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár, a Vidékfejlesztési Minisztériumban megrendezett szakmai fórumon.

©2020 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés