×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 109

Nyomtatás

Drága lehet a 0 forintos diákszámla Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

A diákszámlákért is harcba szállnak a pénzintézetek

Mivel a felsőoktatási tanulmányok megkezdéséhez elengedhetetlen a saját számla (ösztöndíj, diákmunka bére, diákhitel, valamint a szülői támogatások nagy része is ezeken a számlákon keresztül jut el a fiatalokhoz) a bankok fontos piacot látnak a nagyszámú diákságban. A Biztosítás.hu bankbiztosítási portál diákszámla kalkulátorának adatai szerint azonban nem minden bank kínál valóban kedvező csomagot a diákok számára. Sok bank ugyanis 0-ásnak nevezett ajánlatai ellenére jelentős összeget számláz évente a számlatulajdonosoknak más-más címeken és reklámszlogenek mögé bújtatja számlái valós költségeit.

Persze vannak olyan ajánlatok is, melyek valóban kedvezőek, miközben a drágább számlákkal megegyezően nyújtják a fiatalok számára fontos számlavezetési, készpénzfelvételi, netbanki, bankkártya, SMS és egyéb szolgáltatásokat. Ilyen számlát - kis keresgélés után - már évi 3 ezer forint körül találhatnak maguknak a diákok, sőt igénybe vehetik a bankok akciós ajándékait is. A jó számlaválasztással elkerülhető, hogy valaki a szükségesnél magasabb áron vegye igénybe a banki szolgáltatásokat, mint ahogyan azok egyébként elérhetők.

Az, hogy melyik tanuló számára melyik bank ajánlata a leginkább kedvező, a netes kalkulátorok korában könnyedén megtudható. Korábban a diákok ott nyitottak számlát, ahol szüleiknek vagy a barátaiknak volt számlája, mára a választás az internetes kalkulátorok által megvalósított könnyű összevethetőség miatt, sokkal inkább az igénybe venni kívánt szolgáltatások és azok valós ára alapján történik. A számlák díjai között ugyanis 10-15 ezer forintos eltérés is lehet

Ha arra gondolunk, hogy egy diák által nyitott bankszámla 5-8 évig is megmarad, akkor az éves 10-15 ezer forintos díjkülönbség 100 ezer forint körüli megtakarítást vagy éppen pazarlást jelenthet. Továbbá fontos szempont kell, hogy legyen a választáskor a majdani bankszámla használhatósága, az éves díja, a kínált bankkártya típusa, netbank és a bankfiókok, automaták elérhetősége.

 

Forrás: Világgazdaság Online