×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 110

Nagybetűs ÉLET Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Mire készüljünk, ha felvettek?

A felsőoktatási felvételi minden diák életében nagy változásokat hoz. Először persze jöhet az öröm, az egy hétig tartó ünneplés, aztán el kell gondolkozni, hogy hogyan tovább, hiszen a fiataloknak fel kell készülniük egy sokkal önállóbb életre. Rengeteg diák érkezik vidékről a nagyobb városokba, a fővárosba tanulni, leválnak a szüleikről, amely mindkét félnek nehéz. Az önállósággal együtt jár a felelősségvállalás, és az érzelmi-fizikai elszakadás is. Az új helyzet könnyen megboríthatja a lelki harmóniát, ezért lelkileg és testileg is érdemes felkészítenünk magunkat.

A tanácstalanság elkerülése végett a szülőknek érdemes leülni gyerekeikkel és átbeszélni az új helyzetet. Fontos, hogy a leválás nem végleges leszakadást jelent, de az új helyünkön is mindent meg kell tenni az újabb kapcsolatok kiépítéséért. Fontos, hogy legyenek körülöttünk, hogy ne legyünk magányosak, és merjünk kérdezni, ha valamit nem tudunk. Az alkalmazkodás és beilleszkedés elengedhetetlen ebben az új helyzetben. Nagyon sokan kerülnek be kollégiumokba, ahol több emberrel is együtt kell lakni. Ilyenkor a közös feladatokat érdemes felosztani egymás között, mégpedig úgy, hogy senki ne csinálja mindig ugyanazt a feladatot.

Kisebb településről felköltözni nagyvárosokba, vagy épp Budapestre első hallásra félelmetesnek tűnik, de nem szabad megijedni ettől, be kell illeszkedni. Félelmeink legyőzése végett inkább azt kell számba venni, hogy milyen előnyei vannak a nagyvárosi életnek. Például számos látnivalóval, érdekes programmal is kecsegtet az új környezet, rengeteg koncert, kiállítás, sportolási lehetőség közül válogathatunk, és ha jól gazdálkodunk az időnkkel, sok mindent bele tudunk sűríteni a napjainkba. A lényeg, hogy ne ijedjünk meg és legyünk magabiztosak.

Végül a legfontosabb, hogy az új iskolához alkalmazkodni tudjunk. Itt már mások a tanulási, felkészülési szokások. A megtanulandó anyag sokkal terjedelmesebb, és nem írnak a tanárok a táblára mindent. Meg kell tanulnunk jegyzetelni. Ugyanakkor nincs óráról órára számonkérés, a vizsgaidőszakban koncentráltan kell készülni, nem kell megijedni, ha egy vizsga nem sikerül elsőre. Javítási lehetőség mindig van. Az első vizsgaidőszak a nehéz az átállás szempontjából, a többit már rutinosan kezelik a diákok.

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés