×

Figyelmeztetés

JUser: :_load: Nem tölthető be a következő azonosítószámú felhasználó: 109

Diákok közösségi szolgálata Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

2016-tól feltétele lesz az érettségi bizonyítványnak

Az új köznevelési törvény értelmében a 2016. január 1. után érettségizők csak akkor kapják meg az érettségi bizonyítványukat, ha 50 óra közösségi szolgálatot teljesítenek.

A jogalkotók elképzelése szerint ezt 9-11. évfolyamon kell megtenni, jó esetben 3 évre elosztva. Az ötven óra úgy jönne össze, hogy 5 óra a diákok felkészítésére, 5 óra pedig a tapasztalatok megbeszélésére megy, a maradék idő magára a tevékenységre fordítandó, amely alkalmanként 1-3 óra időtartamban végezhető. A szolgálat megszervezése a tanintézmények feladata lesz.

Az iskolai közösségi szolgálat nem keverendő össze az önkétes munkával, ugyanis a lényeg, hogy a diákokban kialakuljon a társadalmi felelősségvállalás fontossága. A szolgálat nem járhat gazdasági haszonnal sem a diák, sem a fogadó szervezet számára, hiszen az elsődleges cél az, hogy a tanulók megtapasztalják milyen érzés segíteni másokon.

A diákok egészségügyi, szociális és jótékonysági, oktatási, kulturális és közösségi, környezet-és természetvédelmi, polgári és katasztrófavédelmi terülten végezhetnek segítő tevékenységet. Vállalhatnak emellett közös sport-és szabadidős tevékenységet óvodáskorú, sajátos nevelési igényű gyermekkel, idős emberekkel.

Az elvégzett feladatokról naplót kell vezetniük.   

©2021 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés