Gyász: meghalt Andy Vajna Kiemelt

Értékelés:
(0 szavazat)

Életének 75. évében hosszú betegség után budapesti otthonában elhunyt Andy Vajna, a magyar és a nemzetközi filmipar meghatározó alakja, filmproducer.

Többek között Sylvester Stallone és Arnold Schwarzenegger karrierjét is egyengette, de Bruce Willis vagy Antonio Banderas is nagyon sokat köszönhetett neki. Kiváló kapcsolatrendszerét később itthon is kamatoztatta. 1989-ben alapította meg az InterCom nevű forgalmazó cégét, amin keresztül a nagy amerikai stúdiók (20th Century Fox, Warner Bros., Sony Pictures, Disney, MGM) filmjeit forgalmazta a rendszerváltás után rohamosan bővülő és liberalizálódó filmpiacon.

1997-ben producerként jegyezte első magyar filmjét, a Miniszter félrelép c. vígjátékot, amelynek sikerét a mai napig nem tudta túlszárnyalni egyetlen hazai alkotás sem: 750 000 nézője volt a mozikban. Az amerikai produkciókat továbbra is rendszeresen elhozta Magyarországra, Eddie Murphy például 2002-ben itt forgatta az Én a kém című filmjét, aminek Vajna cége volt a producere. A filmgyártás és forgalmazás mellett belekóstolt az animációs filmiparba is a 2002-ben alapított DIGIC Pictures animációs stúdión keresztül, mely a Terminator 3 vizuális effektjeinek elkészítésében is részt vett. 2005-ben jegyezte következő magyar filmjét, A szabadság vihara című történelmi drámát, majd 2006-ban a szintén 56-os témájú Szabadság, szerelem c. filmet.

A Magyar Nemzeti Filmalap létrehozása az ő ötlete volt. A Vajna-korszak alatt a Nemzeti Filmalap által támogatott magyar filmek eddig összesen több mint 130 nemzetközi díjat nyertek el, és a Magyarországon gyártott külföldi filmek száma is folyamatosan nő.

©2019 Zsiráf Diákmagazin - Készítette: Zsiráf Kreatív Ügynökség

Keresés